Οι συνεντεύξεις-συζητήσεις του “φ” με διακεκριμένους πανεπιστημιακούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Στο 1ο τεύχος του «φ» (σελ. 97) μπορείτε να διαβάσετε την Συζήτηση με τον Στέλιο Νεγρεπόντη, Καθηγητή του Μαθηματικού Τμήματος του Παν/μίου Αθηνών. Σε μια «εκ βαθέων εξομολόγηση», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε αυτή τη συζήτηση, ο Στέλιος Νεγρεπόντης αναπτύσσει απόψεις και φωτίζει πράγματα και πλευρές της Μαθηματικής μας Εκπαίδευσης, που όσο περισσότεροι εμπλεκόμενοι μ’ αυτήν, από τους διδάσκοντες, μέχρι τους «Ταγούς» που παίρνουν αποφάσεις, τις κατανοήσουν, τόσο το καλύτερο για τις νέες γενιές των Ελλήνων μαθητών αρχικά και της χώρας μας στη συνέχεια.

Στο 2ο τεύχος του «φ» δημοσιεύονται δύο Συνεντεύξεις – Συζητήσεις με δύο από τα Μεγαλύτερα Ονόματα στο Διεθνές Στερέωμα των Μαθηματικών και της Κοσμολογίας. Τον Persi Diaconis, Καθηγητή στα Πανεπιστήμια Stanford και Harvard των ΗΠΑ και τον John D. Barrow, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Cambridge της Μεγ. Βρετανίας. Τους δύο Καθηγητές, οι υπεύθυνος έκδοσης του «φ» και γράφων το παρών σημείωμα, είχε την εξαιρετική τύχη να συναντήσει στο Διεθνές Συνέδριο «Μαθηματικά και Αφήγηση» που διοργανώθηκε τον Ιούλη του 2005 από τον Απόστολο Δοξιάδη και την Ομάδα «Θαλής + Φίλοι» στην Μύκονο και με χορηγία του φημισμένου Μαθηματικού Ινστιτούτου M.S.R.I. (“Mathenatical Sciense Research Institute”) του Πανεπιστημίου του Berkeley.

Οι συνεντεύξεις καθώς ήταν ζωντανές διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας η κάθε μία, έδωσαν την ευκαιρία στον Persi Diaconis και τον John Barrow να πουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα για τα Μαθηματικά και τη Μαθ/κή Εκπαίδευση στις χώρες τους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες που οι σύντομες (λόγω χρόνου) ερωτήσεις του γράφοντος κατά κάποιο τρόπο προσδιόριζαν.

Στη Συζήτηση με τον Καθηγητή John Barrow σημαντική ήταν η βοήθεια αλλά και οι παρεμβάσεις του Καθηγητή του Ε.Μ.Π. της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Στάθη Ζάχου.

Στο 3ο τεύχος του «φ» ο Αμερικανός δημοσιογράφος (φυσικός και μουσικός) Peter Pesic για λογαριασμό του Περιοδικού Daedalus της Αμερικάνικης Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών συζητάει με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Harvard, Barry Mazur, έναν από τους εν ζωή θρύλους των Μαθηματικών, κατά πολλούς τον μεγαλύτερο Αριθμοθεωρητικό του 20ου αιώνα. Η Συζήτηση αυτή μεταφρασμένη στη Γλώσσα μας με άδεια του Barry Mazur, αποτελεί έναν ύμνο για τα Μαθηματικά, τη Φαντασία και την ομορφιά των Αριθμών. Είναι ένα κείμενο που καθένας, ανεξάρτητα από τη σχέση του με τα Μαθηματικά θα απολαύσει διαβάζοντας το, και σίγουρα με εξαιρετικό όφελος αν είναι δάσκαλος των Μαθηματικών. Στο τελευταίο, για τον Έλληνα δάσκαλο, συμβάλλουν ίσως επιπρόσθετα και οι απαντήσεις του Barry Mazur σε ερωτήσεις του «φ», που ο γράφων είχε την τύχη να του υποβάλλει στην Πάρο τον Ιούλη του 2006.

Στο 4ο τεύχος του «φ» μπορείτε να διαβάσετε τρεις συνεντεύξεις.

Στις δύο με θέμα την Διεπιστημονικότητα (και Ελληνιστί… Διαθεματικότητα) οι διακεκριμμένοι Αμερικάνοι Καθηγητές, Louis Gross από το University of Tennessee at Kovxville και Paul Davis από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Worcester, παραθέτουν τη γνώμη τους και την εμπειρία τους πάνω στο ενδιαφέρον αυτό θέμα. Δύσκολα μπορεί κανείς να βρει τόσο ουσιαστικές τοποθετήσεις και τεκμηριωμένες απόψεις σχετικά με την Διαθεματικότητα.

Η τρίτη Συνέντευξη – συζήτηση είναι μεταξύ του «φ» και του πολύ γνωστού στο Πανελλήνιο Καθηγητή Μαθηματικών στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχάλη Λάμπρου. Στη συζήτηση αυτή ο Μιχάλης Λάμπρου μιλάει με το γνωστό ουσιαστικό, σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο που χαρακτηρίζει το λόγο του τώρα και δεκαετίες, για τα Μαθηματικά, τους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς και τη Μαθηματική Εκπαίδευση.

Στο 5ο τεύχος του «φ» φιλοξενείται μια μακροσκελής – πολυσέλιδη Συζήτηση – Συνέντευξη με έναν από τους πιο διάσημους νέους Μαθηματικούς στον ΕυρωπαYκό χώρο. Τον Καθηγητή (από τα 32 του) του Πολυτεχνείου του Βερολίνου και Πρόεδρο της Γερμανικής Μαθηματικής Εταιρείας (M.D.V.), αλλά και Συμπρόεδρο της Βερολινέζικης Μαθηματικής Σχολής (Berlin Mathematical School), κύριο Gunter M. Ziegler.

Το 2008 είχε οριστεί επίσημα από την Γερμανική Κυβέρνηση ως Έτος Μαθηματικών και Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής της Διοργάνωσης ήταν ο Καθηγητής Gunter Ziegler. Με βάση το γεγονός αυτό το «φ» και με την ουσιαστική συνδρομή του συμπατριώτη μας Κυρίου Αντώνη Κουρσοβίτη, κατάφερε να εξασφαλίσει την προαναφερθείσα Συνέντευξη με τον Καθηγητή Ziegler, ο οποίος ζωντανά με πολύ άμεσο και γλαφυρό ύφος απάντησε στις ερωτήσεις του «φ».

Στο 6ο τεύχος φιλοξενείται (μεταφρασμένη) μια Συνέντευξη – Συζήτηση του εκδότη του περιοδικού HPM-Newsletter, Chris Weeks με την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νάντης της Γαλλίας, Evelyne Barbin, Προέδρου επίσης του ΗΡΜ για την τετραετία 2008-2012. Στη Συζήτηση αυτή φωτίζεται το εξαιρετικής σημασίας θέμα της αξιοποίησης της Ιστορίας των Μαθηματικών για την Διδασκαλία τους. Γίνεται μια ιστορική αναδρομή σε σχέση με το θέμα αυτό στη Γαλλία, για το ρόλο των IREM και για την εξάπλωση του πνεύματος και του μοντέλου αξιοποίησης της Ιστορίας των Μαθηματικών που ανέπτυξαν τα IREM, εκτός των συνόρων της Γαλλίας.

Επίσης το «φ» θέλοντας να συνεισφέρει στο μέτρο των δυνάμεών του στο γιορτασμό του έτους 2009 ως «Διεθνούς Έτους Αστρονομίας» εκτός του υπόλοιπου υλικού πάνω στο θέμα αυτό που δημοσιεύει, εξασφάλισε και μια σύντομη αλλά εξαιρετικά ουσιαστική συνέντευξη – συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Γιορτασμού και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητή Χρήστου Γούδη.